Drobečková navigace

úvod > blog > Momentky z výstavy Petr Brandl: Příběh bohéma

Momentky z výstavy Petr Brandl: Příběh bohéma



Datum konání:
20.10.2023
Datum ukončení:
11.2.2024

Petr Brandl: Příběh Bohéma v Národní galerii v Praze

Národní galerie v Praze nabízí jedinečný pohled na dílo jednoho z nejvýznamnějších barokních umělců v Čechách. Výstava, konaná ve Valdštejnské jízdárně a probíhající do 11. února 2024, se těší obrovskému zájmu diváků a představuje jak Brandlova známá oltářní plátna, tak i jeho portréty a žánrové malby.

Zajímavostí výstavy je propojení Brandlova umění s jeho osobním - překvapivě nekonvenčním a bohémským životem. Brandl byl známý nejen svým originálním a osobitým malířským rukopisem, který má paralely s Rembrandtovou malbou, ale také svým nevázaným životním stylem, který ho vedl k dluhům a soudním sporům.

Jeho umělecká díla zahrnují impozantní oltářní plátna, jako je například obraz Nejsvětější Trojice z roku 1707, či Kristův křest z roku 1715–16. Výstava také nabízí pohled na Brandlovy portréty a žánrové malby, které odrážejí jeho fascinující talent a malířskou virtuozitu.

Kromě tradičních vystavených děl nabízí výstava i rentgenové snímky a makrofotografie jeho děl, které poskytují návštěvníkům unikátní náhled do technik a procesů, které Brandl používal při tvorbě svých děl.

A co pojí Brandla s naším ateliérem? Kromě lásky k malbě také to, že se v blízkosti našeho ateliéru oženil. A sice v roce 1693 uzavřel manželství s Františkou Helenou Klossovou, dcerou malíře a rytce J. B. Klosse, v kostele sv. Martina ve zdi.